ciągi
kamil : znajdź 4−tero wyrazowy ciąg arytmetyczny jeśli iloczyn wyrazów równa sie 105 a różnia ciągu
wynosi 2
9 sty 17:22
Eta:
a*(a+2)*(a+4)*(a+6)= 105 = 1*3*5*7 = (−7)*(−5)*(−3)*(−1)
I ciąg : 1,3,5,7 r=2
II ciąg : −7, −5, −3, −1 r= 2
9 sty 17:37
-:): 1, 3, 5, 7
9 sty 17:37
kamil : skąd wiadomo że po a*(a+2)*(a+4)*(a+6)=105 są te 4 liczby?
9 sty 17:42
Eta:
zastępuję a1=a −−− pierwszy wyraz
a, a+r, a+2r, a+3r => a, a+2, a+4 , a+6
iloczyn takich wyrazów : a*(a+2)*(a+4)*(a+6) = 105
9 sty 17:48
kamil :
ale skąd sie potem wzielo 1,3,5,7
9 sty 18:47
Aga: 105 rozkładasz na czynniki
9 sty 18:49