| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
Oblicz : 13 | −16 | +19 | −22 | +...+3019 | −3022 | +3025 | ||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
13 | − 16 | + ... + 3019 | − 3022 | + 3025 | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
−3 − 3 − 3 − ... − 3 − 3 + 3025 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
1/ a1= 13 | , an= 3025 | ,r= 6 | ||
| 2 | 2 |
| an−a1 | ||
n= | +1 = .... = 503 | |
| r |
| 1 | 1 | |||
2/ b1= −16 | , bn= −3022 | , r=−6 | ||
| 2 | 2 |
| bn−b1 | ||
n= | +1= ......... = 502 | |
| r |
| 3039 | 3039 | 3039 | ||||
S{an)−S(bn}= | *503− | *502 = | ||||
| 2 | 2 | 2 |