Oblicz
Marcin: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych gdzie dokładnie jedna cyfra jest
nieparzysta.
9 sty 16:55
Asia: Moc omega = 9*10*10 = 900
(mamy 3 miejsca do obsadzenia cyframi: na pierwszym może być 9 cyfr − bez 0, na pozostałych 10
cyfr)
A= 4*5*5+ 4*4*5+ 4*5*4 = 100+80+80 = 260
(zakładamy nieparzystą na pierwszym miejscu (4 cyfry), na pozostałych muszą być parzyste (5 i
5), potem na drugim miejscu nieparzysta (4 cyfry), na pozostałych parzyste (4 i 5), i
nieparzysta na ostatnim miejscu)
10 sty 20:27