.
zaq: Określ wzajemne położenie prostych
b)x−4y+2=0 i 2x−8y=5
9 sty 16:37
Patronus:
| | 3 | |
a) −3y = −2x − 4 i y= |
| x + 2 |
| | 2 | |
| | 2 | | 4 | | 3 | |
y = |
| x+ |
| i y= |
| x + 2 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
te proste nie są do siebie ani prostopadłe ani równoległe...
b) 4y = x+2 i 8y = 2x−5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
y= |
| x + |
| i y = |
| x − |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
te proste są do siebie równoległe, bo mają równe współczynniki kierunkowe.
9 sty 16:56
geo: a jak to sie sprawdza?
9 sty 17:01
AS: najprościej sporządzić wykresy obu prostych w jednym układzie wsp.
War. równoległości: m1 = m2
War.prostopadłości: m1*m2 + 1 = 0
9 sty 17:56