wysokość trójkąta
Adam:

W trójkącie ABC miara kąta przy wierzchołku A jest równa 45
o, a miara kąta przy wierzchołku B
wynosi 30
o. Długość boku AB wynosi 12. Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka
C. Trójkąt ACD jest równoramienny, ale nie wiem od czego zacząć.
9 sty 15:47
-:):
| h | |
| =  ?
|
| IADI | |
| h | |
| =  ?
|
| IBDI | |
IADI+IBDI=12
9 sty 16:07
Adam: Dobrze rozumiem, że trzeba policzyć tg 30 i 45?
9 sty 16:17
Adam: W jaki sposób rozwiązać ten trójkąt?
9 sty 16:56
pomoc: @Adam tg30=h/|BD| i tg45=h/|AD|, więc tg30*|BD|=tg45*|AD|, z tablic masz wartości tg45=1, a
tg30=0,5774 i z tego wychodzi AD=0,5774BD AD+BD=1, AD=h, BD=1−AD, AD=0,5774(1−AD)=1,37 (około)
Chyba ok?
9 sty 17:19
pomoc: zle zjadlo 2 AD+BD=12, BD=12−AD, AD=0,5774(12−AD) i to się równa 4,39
9 sty 17:39