geometria analityczna - dwusieczna kąta
Sędzia: ja mam zadanie... dane są 2 proste k=2x+3 i l=−1x+4 znajdź wzór prostej zawierającej
wszystkie punkty równoodlegle od tych prostych... tzn wiem ze to musi być dwusieczna
kąta ale nie wiem jak mam to zrobić...
25 mar 23:58
Bogdan:
Czy te proste mają wzory: k: y = 2x + 3, l: y = −x + 4 ?
26 mar 00:13
Sędzia: no tak
tzn troche źle to napisalem ale o to chodzi
26 mar 00:14
Sędzia: Bogdanie pomóż...jutro mam poprawę z Analitycznej
26 mar 00:36
Bogdan: Podam metodę.
Dane są dwie proste:
k: Ax + By + C = 0
l: Dx + Ey + F = 0
| | |Ax + By + C| | | |Dx + Ey + F| | |
Tworzymy równanie: |
| = |
|
|
| | √A2 + B2 | | √D2 + F2 | |
Po rozwiązaniu tego równania otrzymujemy dwa równania dwusiecznych
26 mar 01:00
Eta: Witam Bogdanie!
liczyłam i koszmarne wyniki wychodzą!
Obliczałeś? .......jestem ciekawa?....
26 mar 01:06
Bogdan: 
Dzień dobry.
Eto, obliczałem,

ale gdy zobaczyłem początkowe wyniki, to nie
chciało mi się dalej wykonywać obliczeń i dlatego podałem tylko metodę.
26 mar 09:16
Eta: Ok! też mnie zniechęciły te " koszmarne" wyniki
26 mar 15:09