równania wymierne
nicole: dzień dobry komu sie nudzi mam równania do rozwiaznia ktos chętny?
9 sty 15:23
wik_gg8947201: nudne to, a sa jakies parametry?
9 sty 15:26
nicole: ok podam przykłady jezeli ktos sie zdecyduje −z góry dzięki
| | 3x−1 | | 2x+3 | |
f) |
| − |
| =x−2 |
| | x+2 | | x + 2 | |
| | x | | 1 | | x+6 | |
g) |
| + |
| = |
| |
| | x + 3 | | x+2 | | x2+ 5x+6 | |
9 sty 15:36
wik_gg8947201: d) zal. x≠−2 i x≠3
(x+1)(x−3)=(x+2)2 .....
9 sty 15:42
krystek: Weź sie do pracy
1D=R/{−2,3} mnozysz na "krzyż"
2)d=r/{0} mnożysz przez x
3) D=.. mnożysz przez (x+2)
4) x2+5x+6 rozłó.ż na czynniki
9 sty 15:44
wik_gg8947201: nicole napisz jak wymnozylas, to wyjdzie rownanie I stopnia
9 sty 15:44
nicole: nie bede dawac po jednm przykładzie do spr wole to rowziazac całe i sprawdzic bo nie mam tu
obok kogos kto by nabierzaco sprawdzał a chce miec to dobrze pracuje własnie robie inne
zadania
9 sty 15:48
BetH: d). (x+1)(x−3)=(x+2)(x+2)
x2−3x+x−3=x2+2x+2x+4
x2−3x+x−x2−2x−2x=4+3
−6x=7
x=−7/6
e). 6=x2−x
x2−x−6=0
Δ=b2−4ac=11−4*1*(−6)=25
√Δ=5
x1=(−b−√Δ)/2=−12
x2=(−b+√Δ)/2=13
x=−12 lub x=13
9 sty 15:57
nicole: aha a do e dlaczego delta jesli moge zapytac w równaniu wymiernym przykład d dobrze
9 sty 16:01
BetH: a w e). nie zgadza sie wynik? tak po prostu łatwiej mi było policzyć, no ale mogłam się gdzieś
pomylić..
9 sty 16:03
nicole: jest ok lepiej sie liczy
9 sty 16:06
nicole: tylko czy tak mozna
9 sty 16:28
waldek: Witam, mam problem z równaniem
2x − 3
−−−−−−−− = − 1
x2 − 4x + 4
Δ wychodzi mi 16 − 16 = 0
X = 2
i dalej to nie wiem czy dobrze robię
2x − 3
−−−−−−−−− + 1 = 0
x2 − 4x + 4
2x − 3 x2 − 4x + 4
−−−−−−−−− + −−−−−−−−−− = 0
x2 − 4x + 4 x2 − 4x + 4
2x − 3 + x2 − 4x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
x2 − 4x + 4
i nie wiem co dalej począć...
11 cze 22:00
picia: dodaj nowe zadanie!
11 cze 22:02
marek: nowe równanie nadchodzi:
ax3+bx+1=0
11 cze 22:07
anita: waldek dalej pomnóż obie strony razy mianownik i z delty
11 cze 22:18
waldek:
2x − 3 + x2 − 4x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−− = 0 / * (x2 − 4x + 4)
x2 − 4x + 4
2x − 3 + x2 − 4x + 4 = x2 − 4x + 4
tak, to mi zostanie 2x−3 = 0 ?
11 cze 22:29