wyznacz wzór funkcji
Łukasz: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział <−3, ∞). Osią symetrii wykresu funkcji
jest prosta o równaniu x=1, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −1. Wyznacz wzór
funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej.
9 sty 15:14
krystek: Pomyśl , miejsca zerowe leżą symetrycznie wzl prostej x=1 .wiemy że x1−1 to x2=..?
I masz współrzędne wierzchołka W=(1,−3)
Postać iloczynowa to a(x−x1)(x−x2)
9 sty 15:18
Adam: czyli wtedy x2= 1? ale jak wtedy wyznaczyć współczynnik a?
9 sty 16:25
krystek : Żle symetryczny do −1 wzgledem x=1 jest x=? narysuj i zobacz
9 sty 16:30
Adam: Wychodzi na to, że symetryczny jest punkt (−1,2)?
9 sty 16:35
Mila:
x1 = −1
x2 = 3
f(x) = a(x+1) (x−3)
f(1 ) = −3 podstaw do powyższego wzoru
9 sty 21:31