nierówność
karol: sprawdź czy liczby a= √6+√2 i b=2,5(9)
−−−−−
√6−√2
należą do zbioru rozwiązań nierówności 8/x ≥ 3
25 mar 23:28
Eta: Pomogę Ci
25 mar 23:47
karol: ok czekam
25 mar 23:54
Eta:
czy w b masz tak : b= 2,5(9)
26 mar 00:00
karol: tak...
26 mar 00:03
Eta: przekształcamy liczbę "a"
usuwając niewymierność:
| | (√6+√2) *(√6+√2) | |
a = |
|
|
| | (√6−√2)(√6−√2) | |
podaj wynik czekam!
26 mar 00:06
karol: a jak wymnarzamy to nie mnożymy przez ten sam nawias?
26 mar 00:08
karol: a=2+√3
−−−−
2−√3
26 mar 00:12
Eta: Ojjjj! sory to "chochlik"

oczywiscie że tak
w mianowniku: (
√6−
√2)(
√6+
√2)
26 mar 00:13
karol: no to a = 2(2+√3)
26 mar 00:15
Eta: nie

!
6+
√12 +
√12 +2 8 +2
√12−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−= 4 +
√12 6 − 4 2
26 mar 00:16
karol: czyli teraz dobrze
26 mar 00:17
Eta: Tak!
teraz liczba b = 2,5( 9) = 2,6 ( bo w okresie nigdy nie ma 9
dlatego pytałam czy masz dobrze zapisaną?
w okresie mogą występowac tylko ( 1, 2, 3 ..... ,8)
a nigdy 9
teraz nierówność:
| | 8 | | 8 −3x | |
|
| ≥ 3 czyli |
| ≥0 gdzie x ≠0
|
| | x | | x | |
zamiana na iloczyn:
x( 8−3x)≥0 miejsca zerowe to x= 0 i x =
83a
83 = 2,6(6) podziel na kalkulatorze 8 przez 3 i zobaczysz!
teraz rys ramiona paraboli do dołu bo przy x
2 ( minus)
zatem x€( 0; 2,6(6) >
odpowiedz więc czy obydwie należą do tego przedziału
mam na myśli a i b
poczekam chwilkę ( widzisz już to ?
26 mar 00:26
Eta:
Rozwiązanie z godz; 0:16 jest poprawne i takie ma być!
26 mar 00:27
karol: ani a ani b nie należy?
26 mar 00:33
karol: b należy
26 mar 00:33
Eta:
Karol ! oczywiście Twój wynik :
2(2 +√3) = 4 +√12 jest też poprawny
ale lepiej widać z mojego zapisu ,
że a nie należy do tego przedziału
bo jest już widać > 4 i jeszcze +√12 ( tak?
26 mar 00:36
Eta: b) należy


tylko a nie należy
teraz jest ok

pozdrawiam!
26 mar 00:37
karol: no tak a "b" należy
26 mar 00:38
karol: dziękuje za pomoc
26 mar 00:38
karol: a miałabyś jeszcze chwilke wytłumaczyc mi kilka zadań?
26 mar 00:40
Eta: Karol!
Pomyłka w a)
powinno być w mianowniku


!
6 − 2 = 4
więc będzie a = 2 +
√3 ≈ 3,73 ( też nie należy do tego zbioru)
ale popraw tę liczbę "a" ( zmęczenie ... juz mi dokucza!)
sory za pomyłkę!
26 mar 00:50
Eta: Za chwilkę! ... musze zrobić herbatkę , ok?

bo głupie błedy popełniam ( jak widzisz!)
26 mar 00:52
karol: ok przeprawione
26 mar 00:57
karol: Długość boków czterech przedstawionych na rysunku kwadratów tworzą ciąg geometryczny.
Długość boku największego kwadratu jest równa 9, a obwód najmniejszego 10 i 2/3. Oblicz
pole zacieniowanego obszaru.
_______________
//////////////////////////////
//// _______ ////
//// |////////////| ////
//// |//// ////| ////
//// |////////////| ////
//// ////
/////////////////////////////
26 mar 01:05
karol: to sś mniej więcej te cztery kwadraty i zacieniowany obszar...
26 mar 01:06
Eta: Sorry

ale ja tu nie widzę tych czterech kwadratów

poważnie!
26 mar 01:11
karol: zamalowany niezamalowany zamalowany i niezamalowany
26 mar 01:12
karol:
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
||||| |||||
||||| ||||||||||||||| |||||
||||| ||||| ||||| |||||
||||| |||||||||||||||| |||||
||||| |||||
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
26 mar 01:21
karol: teraz lepiej?
26 mar 01:22
Eta:
Witam ponownie!
oznaczmy boki tych kwadratów tak:
a, b, c, d −−− tworzą ciąg geom i € C+
z def. ciagu mamy:
b2 = a*c i c2 = b*d
ponieważ d= 9 i 4a = 322 => a = 83
teraz: c2 = 9b i b2 = 83*c
to c= 3√b więc: b2 = 83*3√b => b2 = 8√b
podnosząc ostatnie równanie do kwadratu mamy:
b4 = 64b /:b bo b≠0
mamy: b3 = 64 => b = 4
to c= 3√4 = 6
zatem mamy długości boków tych kwadratów
a =83 b=4 c = 6 d= 9
teraz już prosto pole zacieniowane to:
Pzac. =( d2 − b2 )+(c2 − a2) podstaw dane i oblicz:
P= 5383 [j2]
26 mar 01:59
Eta:
Oczywiście znowu chochlik! 4a = 323
ale dalej obliczenia dobre!
PS: ciekawa jestem czy masz taka odp?
26 mar 02:03