Oblicz pochodne po x i y
jaris: Witam prosze o rozwiązanie zadania z całkami. Chodzi o obliczenie pochodnej po x i y:
2x2y−x3y−x2y2
9 sty 13:45
jaris: błąd w treści poprzedniego zadania oczywiście chodzi o zadanie z pochodnymi a nie całkami,
sory za pomyłke
9 sty 13:47
ejendi: u=2x2y−x3y−x2y2
du/dx=4x*2y−3x2y−2x*y2
du/dy=2x2−x3−x2*2y
9 sty 14:00
jaris: super dzieki

, moge prosic jeszcze o krotkie wytłumaczenie, mianowicie jak robisz po x
dlaczego w tym równaniu pozostaje tez y, a jak po y jest sam x tylko na koncu y. chodzi mi oto
ze w jednym ze tak powiem wyrazie po x jest x i y a w y jest sam x.
9 sty 19:00
jaris: u=2x2y−x3y−x2y2
du/dx=4x*2y−3x2y−2x*y2
du/dy=2x2−x3−x2*2y
dzieki ejedni za rozwiązanie

, moge prosic jeszcze o krotkie wytłumaczenie, mianowicie jak
robisz po x dlaczego w tym równaniu pozostaje tez y, a jak po y jest sam x tylko na koncu y.
chodzi mi oto
ze w jednym ze tak powiem wyrazie po x jest x i y a w y jest sam x. Chodzi o ogolene
wytłumaczenie cos sie skad wzieło
10 sty 14:14
gwiazda: Bo wtedy traktujesz jaką stałą jeśli masz mnożenie np
2x2y
pochodna po x to 4x ale jeszcze razy stała wiec 4xy wiec tam bład jest, bo nie ma byc 2y.
10 sty 14:40
jou: α
19 wrz 16:09