Geometria analityczna
FunnyBoy: Dla jakich wartości parametru m∊R prosta o równaniu x – my – m + 2 = 0 przecina prostą o
równaniu 2x – y – 1 = 0 między punktami (−1, −3), (1, 1)?
Z góry dziękuję za pomoc
9 sty 13:40
krystek: Zrób rys w ukł współ. i zauważ że punkty należą do tej danej prostej. I teraz jak musi
przechodzić szukana prosta z parametrem m ( napisz ja w postaci kierunkowej − zał dla m zrób
9 sty 13:45
Aga: Wylicz x i y z układu
x−my=m−2
2x−y=1
i rozwiąż
układ nierówności
−1<x<1
−3<y<1
9 sty 13:48
FunnyBoy: A nie wystarczy, że tylko niewiadoma x ( albo y) będzie spełniała ten ostatni warunek?
9 sty 19:17