zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziłów zbiór:
aniia: witam mam takie przykłady a ja tego nie rozumiem mógł by mi ktoś pomóc ?
a)D={x ∊ R: x <−2 ⋁ x ≥ 4 }
b)F={ x ∊ R: x ≤ 3⋀ x < 6 }
c)G={x ∊ R: x2 ≥ 1 ⋀ x < 0 }
9 sty 12:36
ICSP: v − suma
∧ − iloczyn
9 sty 12:43
Aga:

D=(−
∞;−2)∪<4;
∞) suma przedziałów, bo na środku jest lub
F=(−
∞;3> część wspólna przedziałów., bo na środku jest i
9 sty 12:44
9 sty 12:52
aniia: dzięki a czy zrobiła byś mi jeszcze przykład c) ?
9 sty 13:26
krystek:

G:x∊(−
∞,−1>
ponieważ x
2≥1 ⇒x
2−1≥0
9 sty 13:37