Rozwiąż równanie
Andrzej: bardzo proszę o pomoc dostałe zadanie i nie mogę sobie dać rady
7+12+17+....(5n+2)=3n2−5
9 sty 12:00
Patronus: no to mamy ciąg arytmetyczny:
a
1 = 7
a
n = 5n+2
Lewa strona to Suma n−początkowych wyrazów tego ciągu :
| | 7+5n+2 | | (5n2 + 9n) | |
S= |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Czyli dostajemy
I rozwiązujesz.
9 sty 12:09
Andrzej: proszę rozwiąż to zadanie
9 sty 12:20
betibr: podziel przez 2 to w pierwszym równaniu 2 z podspodu ci zniknie a po = i po tym działaniu
pomnóż przez 2
(5n2 + 9n)= 3n2−5 razy 2
i teraz masz 5n2 +9n=3n2−10
5n2−3n2+−10
3n2=−10 /3
n2 =−10/3
9 sty 12:25
betibr: chociaż ja mam słabą ocene z matmy ale wydaje mi sie ze to bedzie tak
9 sty 12:28
Aga: 5n
2+9n=6n
2−10
−n
2+9n+10=0 /*(−1)
n
2−9n−10=0
Δ=b
2−4ac=81+40=121
√Δ=11
pamiętaj, że n∊N+
9 sty 12:38