hej jak odróżnić całkę zorientowana od całki niezorientowanej??
karla: hej jak odróżnić całkę zorientowana od całki niezorientowanej
9 sty 11:20
gwiazda: całkach jakich krzywoliniowych czy powierzchniowych ?
9 sty 11:49
karla: krzywoliniowych
9 sty 11:56
gwiazda: Niezorientowane np ∫xy dl, dl bo to długość krzywej wskazuje, że jest niezorientowana
Zorientowana ∫xdx +xydy wskazuje , że masz dx i dy w zorientowanej

Rozumiesz?
9 sty 11:58
karla: czyli mogę to tak rozumieć , że w niezorientowanej jest mnożenie a w zorientowanej +
ale jak będę mieć jakiś przykład.
1. x=cost, y=sint, gdzie t∊(0,2π)
inny przykad
2. x=2+3t , y=−1+2t gdzie t∊(0,1)
albo
x=sin2t, y=cos2t gdzie t∊(0,π)
po czym poznam co jest czym

te zadania są z analizy wektorowej Gewert, Skoczylas
9 sty 12:09
gwiazda: Musi być coś wiecej napisane bo ja Ci przepisałam z ksiazki mojej zadania jak wygladaja , bo
nie masz calki napisanej , a to co napisalaś to jest parametryzacja.
9 sty 12:12
karla: aha ok.
ale początek co napisałam to dobrze myśle

jeśli będzie polecenie oblicz długość łuku i bedzie
mnożenie to jest niezorientowana a jak dodawanie to zorientowana
9 sty 12:14
gwiazda: Zorientowanej dx dy to również mnożenie , a niezorientowanej razy długość krzywej

Tak dobrze
zrozumialaś i tak parametryzujesz i potem liczysz pochodne jak sparametryzujesz i wyliczasz
calke
9 sty 12:16
karla: dzięki wielkie.
9 sty 12:17
gwiazda: Proszę , powodzenia
9 sty 12:19
9 sty 12:52