Wyznacz ekstremum lokalne
Grzesiek: Hej,
mam problem z następującym zadaniem: wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji określonej wzorem:
f(x)= (x+y)
3 + (3/x) + (3/y)
Po rozwiązaniu układu równań wychodzi mi, że x=y. Nie mam żadnego pomysłu co z tym zrobić
dalej. Bardzo proszę jakąś dobrą duszę o wskazówki
9 sty 00:05
Łukasz: a miałeś pochodne?
9 sty 00:05
Grzesiek: Nawet jakbym nie miał to bym użył wolframa
9 sty 00:14
Grzesiek: ?
9 sty 00:36
wtim: ekstremum to tam gdzie pierwsza pochodna przecina sie z osią x? jesli tak to mi w programie
wyszlo max = −1 a min = 1,
9 sty 00:45