jesli W(x)=-3x4+1 i F(x)=-x7+8x5+x3 to stopień wielomianu w(x)*F(x) jest równy
magda: zad1
jesli W(x)=−3x4+1 i F(x)=−x7+8x5+x3 to stopień wielomianu w(x)*F(x) jest równy
zad2
wykaż że równanie x(x+2)(x−3)=3−x ma tylko dwa miejsca zerowe
8 sty 23:37
Amaz:
zad2
x(x+2)(x−3) = 3−x, przenosimy 3−x na drugą stronę ze zmienionym znakiem
x(x+2)(x−3)+(x−3) = 0, teraz trzeba wyciągnąć (x−3) przed nawias
(x−3)[x(x+2)+1] = 0
(x−3)(x2+2x+1) = 0, ze wzorow skroconego mnozenia: x2+2x+1 = (x+1)2
Ostatecznie: (x−3)(x+1)2 = 0
Miejsca zerowe, to x=3 lub x=−1
9 sty 00:20