Banalne zad. z prawdopodobieństwa.
Basiek: Mam takie proste zad. z prawdopodobieństwa, a za nic nie wychodzi mi wynik z tyłu. Kilkanaście
razy chyba sprawdzałam, ale się nie zmienił.

Ze zbioru {1,2,...,9} wylosowano bez zwracania trzy razy po jednej cyfrze i zapisano obok
siebie w kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdop. zdarzenia C, że
otrzymana liczba będzie podzielna przez 5.
Z góry dziękuję.
8 sty 22:59
ZKS:
A jaka jest odpowiedź?
8 sty 23:05
beti: | | 1 | |
a jaki ma być wynik? |
| ? |
| | 9 | |
8 sty 23:05
Basiek: | | 7 | |
P(A)= |
| nie mam pojęcia, czemu mi nie wychodzi.  |
| | 72 | |
8 sty 23:05
Basiek: | 1 | |
| to i mnie wyszła... a robiłam chyba z 10 razy lub więcej.  |
| 9 | |
8 sty 23:06
-:):
8/9*7/8*1/7
8 sty 23:08
Basiek: Odpowiedź znam, pytam się− dlaczego?
8 sty 23:09
Basiek: Może tak: gdzie jest błąd w moim toku rozumowania?
IΩI= wariacja bez powtórzeń = 504
IAI =1*( dla piątki) * 8*7
−
−
8 sty 23:14
Andrzej: no to już się nie żołądkuj
| | 1 | |
i na logikę też musi być |
| |
| | 9 | |
błędy w odpowiedziach "z tyłu" też się zdarzają
8 sty 23:16
Andrzej: chyba że w treści jakiś niuansik przeoczyłaś
8 sty 23:17
Basiek: Wyjątkowo przepisałam całość bez mojego charakterystycznego "i bla bla blaaa"

Myślałam, że może to ja coś znów pomyliłam, ale skoro inaczej nie wychodzi, to znaczy, że jest
błąd w książce, dzięki
8 sty 23:19
Mila:
#Ω= 9∧8
#A= 8∧7 na końcu cyfra 5
8 sty 23:20
Basiek: Mila, losujemy 3x
8 sty 23:22
Mila: RZEpraszam zaraz poprawię.
8 sty 23:26
Mila: Dobrze zrobiłaś. Błąd w odpowiedzi, albo źle treść przepisałaś.
8 sty 23:28
Basiek: Dobrze przepisałam

Sama czytałam 15x

Czyli ok. Dziękuję bardzo. Po prostu się zdziwiłam,
bo to chyba 1wszy/ 2gi błąd w tym zbiorze jaki spotkałam
8 sty 23:30
Mila: A jaka to książka?
8 sty 23:44
Basiek: Z wyd. Podkowa, inni nazywają zbiorem Alicji Cewe− poziom rozszerzony
8 sty 23:45
Mila: Ja zrobiłam wszystko (prawdopodobieństwo) z Kurczaba i Kiełbasy i mam mętlik w głowie.
8 sty 23:57
Basiek: Ze zbiorku Pazdro też robię właśnie

To i to... jeszcze Aksjomat muszę.
Fakt, mętlik może się zrobić. Mam nadzieję, że to ustanie
9 sty 00:01