Całka z egzaminu
Łukasz: Całka z egzaminu
czy dobrym podstawieniem jest:
| sinx = t |
| cosxdx = dt |
i potem:
8 sty 22:47
Godzio:
Podstawienie ok, potem źle
8 sty 22:56
ZKS:
Tak tylko że całka tak powinna wyglądać
| | dt | | dt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √1 − t2 + 2t − 1 | | √−t2 + 2t | | √−(t − 1)2 + 1 | |
t − 1 = u
dt = du
| | du | |
= ∫ |
| = arcsinu + C |
| | √−u2 + 1 | |
8 sty 22:59
Łukasz: | | 1 | |
zamiast 12 powinno być ( |
| ) 2  |
| | t | |
8 sty 23:01
Łukasz: ZKS skorzystałeś z jedynki tryg., tak?
8 sty 23:03
ZKS:
Tak.
8 sty 23:05