proszę :)
betibr: 1. Jeżeli n/25=25/n gdzie n≠0 to liczba 50 jest wartościa wyrażenia ...?
wynik jaki powinien wyjść: 3n−25
2. Jeżeli x=1/2 i y=1/6 to liczba calkowita jest wartością wyrazenia ... ?
wynik jaki powinien wyjsc: 3x/y
3. Jeżeli x/y=1/5 to wartosc wyrazenia y/x+5 jest równa ...?
wynik jaki powinien wyjsc: 10.
4. Jeżeli x=7−4√3 i y=2 / 7+4√3 ,to ... ?
wynik jaki powinien wyjsc: 2x=y
5. jeżeli x√2−1 i y=1+√2 to wyrazenie x−y/x+y jest równe ...?
wynik jaki powinien wyjsc: −√2/2
6. Nie obliczy się wartości wyraznia x+2/x²−4 gdy za x podstawi sie liczbę ...?
wynik jaki powinien wyjsc: 2.
7. Wyrażenie x−2/x²−9 ma sens liczbowy dla zbioru liczb D takie że...?
wynik jaki powinien wyjsc: D=R\{−3,3}.
8. Jeżeli x=3 to nie mozna obliczyc wart wyrazenia...?
wynik jaki powinien wyjsc: x+3/x²−6x+9
9. Jezeli x=3−√2 to wart. wyrazenia 3−x/x−3 jest równa ...?
wynik jaki powinien wyjsc: −1.
8 sty 21:52
betibr: dobra dzięki juz nie potrzebuje

*
8 sty 21:53