bardzo proszę
mała mi: Rozwiąż równanie 4/(x+2)=2+3/(x−5)
8 sty 21:52
;Marcy;: Najpierw dziedzina funkcji = R−{−2,5}
Nie wiem czy dobrze to odtrz..
takie to równanie?
4 2+3
−−−− = −−−−−
x+2 x−5

o to chodzi?
8 sty 22:44
Basiek: Zapisujemy dużym U − pozdrawiam
8 sty 22:45
beti: mnożysz obustronnie przez wspólny mianownik (x+2)(x−5) −− oczywiście po określeniu dziedzin
otrzymujesz
4(x−5)=2(x+2)(x−5) + 3(x+2)
wymnażasz i wyznaczasz x −− pamiętaj o dziedzinie
8 sty 22:48
;Marcy;: Chodzi Ci o takie równanie?
4 2+3
−−−−− = −−−−
(x+2) (x+5)
? Nie wiem czy dobrze odczytałam
8 sty 22:52
;Marcy;: Chodzi Ci o takie równanie?
4 2+3
−−−−− = −−−−
(x+2) (x+5)
? Nie wiem czy dobrze odczytałam
8 sty 22:52