procenty
selena : cene pewnego towaru podniesiono o 25% a po pewnym czasie obnizono do poczatkowej wartosci. O
ile procent zostala obnizona cena towaru?
8 sty 21:47
selena : pomozcie prosze
8 sty 22:02
beti: niech c oznacza cenę początkową towaru a n−cenę po podwyżce. Wówczas n = 125%c = 1,25c zł.
Po obniżce cena towaru znowu wynosi c zł, czyli spadła o 0,25c zł. I teraz np z proporcji
obliczasz jakim procentem kwoty 1,25c jest kwota 0,25c:
1,25c −− 100%
0,25c −− x%
x=... − i to jest odp. na pytanie w zad.
8 sty 22:10
Gustlik: Nie potrzeba się pchać w ułamki. W zadaniach z % gdzie wartość (cena) początkowa jest nieznana
przyjąć ją jako 100a, wtedy się łatwo liczy. Każdą liczbę mozna przyjąć jako 100−krotność
innej loczby.
100a − cena początkowa
125a − cena po podwyżce o 25 %
125a − 100%
100a − x%
100%−80%=20% ← o tyle obniżono cenę.
9 sty 00:26
324: x− cena przed zmianami obiema
1,25x*z=x
z=0,8
czyli o 20%
9 sty 01:18