liczby
zbk: zapisz w najprostszej postaci wyrażenie (2b−a)(a−2b)−8ab−4b2/(a+2b)(a−2b)
wiemy że 0<a<2b
odp to a/2b−a
8 sty 21:23
Jolanta: w liczniku to co w nawiasach wymnóż w mianowniku wzór (a+b)(a−b)=a2−b2
(a+2b)(a−2b)=a2−4b2
8 sty 21:28
zbk: dzieki za szczere checi ale to juz wiedzialem jest postać po tych czynnościach
−a2−4ab−8b2/a2−4b2
i teraz nie wiem jak dojść do prawidlowej odpowiedzi
8 sty 22:30
beti: Jesteś pewien, że przykład jest db zapisany?
8 sty 22:35
zbk: no nie już po pewnych przkształceniach podalem bo wydawalo mi sie że wcześniej dobrze liczylem
ale juz podaje pierwotną treść
8 sty 22:42
zbk: √a2−4ab+4b2/√a2+4ab+4b2 − 8ab/a2−4b2 + 2b/a−2b wiadomo że 0<a<2b
8 sty 22:48
beti: trochę dużo tych ukośników − do ułamków uzywaj U. Rozumiem, że tu jest: uł. − uł. + uł.?
8 sty 22:51
zbk: tak chacialem z u ale nie do odczytania zlewa sie
8 sty 22:53
beti: DUŻE U. Ale OK, juz wyszło. Zaraz podam
8 sty 22:54
beti: | √(a−2b)2 | | 2b | | 8ab | |
| + |
| − |
| =
|
| √(a+2b)2 | | a−2b | | (a−2b)(a+2b) | |
| | |a−2b| | | 2ab+4b2 | | 8ab | |
= |
| + |
| − |
| =
|
| | |a+2b| | | (a−2b)(a+2b) | | (...)(...) | |
| | 2b−a | | 4b2−6ab | |
= |
| + |
| = sprowadzasz do wspólnego mianownika i wychodzi:
|
| | a+2b | | (...)(...) | |
8 sty 23:01
zbk: przemysle bledy wyciogne wnioski wielkie dzieki
8 sty 23:02