narysuj wykres funkcji( trygonometria)
Mark Knopfler07: narysuj wykres funkcji f(x)=sin2x−|sinx|sinx
i
wyznacz miejsce zerowe funkcji
jak się do tego zabrać? Średnio widzę mozliwośc rozpisania, a pewnie tak właśnie trzeba zrobić.
pomocy.
8 sty 21:19
ZKS:
Widzę że kolega z
Dire Straits.
| | sin2x − |sinx| | |
f(x) = |
| |
| | sinx | |
sinx ≠ 0 ⇒ x ≠ k * π ∧ k ∊ C
Dla sinx > 0 ⇒ x ∊ (k * 2π ; π + k * 2π) mamy
dla sinx < 0 ⇒ x ∊ (π + k * 2π ; k * 2π) mamy
Dalej chyba sobie poradzisz.
8 sty 21:31
Mark Knopfler07: tego wlasnie nie wiem
powinno sie to rozpisac tj z funkcji homograficznej mozna to już robić tymi chmurkami?
czyli np. sin2xsinx +1 w pierwszym przypadku
tylko jak to teraz znowu narysować, bo o ile w przypadku zwykłych liczb nie byłoby problemu to
tu mamy w mianowniku i liczniku dlaej funkcje sinus
8 sty 21:43
ZKS:
Po co coś takiego wymyślać skoro założyliśmy że sinx ≠ 0 to możemy uprościć nasze wyrażenie.
dla sinx > 0
| sin2x − sinx | |
| = sinx − 1 jest wykres funkcji sinus przesunięty w dół o jedną |
| sinx | |
jednostkę.
8 sty 21:50
Mark Knopfler07: tzn po prostu mozna to skrócić....
ale np. w takim przypadku
f(x)= |sin2x|sin2x x(−2pi,2pi)
gdy rozpiszemy to to mamy w pierwszym przypadku
−sin2xsin2x
a w drugim sin2xsin2x
i mozna to w ten sam sposób uprościć? Bo wtedy otrzymamy po skróceniu −1 i 1
Chyba czegoś nie czaję...
8 sty 21:57
ZKS:
Zapisuj przez duże U.
8 sty 21:59
Mark Knopfler07: spoko
| | |sin2x| | |
w takim razie mam |
| w przedzile tj wyzej |
| | sin2x | |
jesli rozpisze to
w pierwszym przypadku
co po skróceniu da mi −1 i 1.
Ale to chyba źle jest.
8 sty 22:11
ZKS:
A czemu źle?
Dla sin2x > 0 ⇒ x ∊ ? dostaniesz wykresy funkcji y = 1
dla sin2x < 0 ⇒ x ∊ ? dostaniesz wykres funkcji y = −1
Musisz jeszcze pamiętać że x ∊ (−2π ; 2π) i dla jakich x będziesz miał wykres y = 1 i y = 1.
8 sty 22:15
Mark Knopfler07: wydawało mi się zbyt prosto....
mógłbyś sprawdzić jeszcze moje rozwiązanie jednej rzeczy
mam narysować f(x)=cosx−
√3sinx x∊r
| | 1 | | √3 | |
czyli 2( |
| cosx− |
| sinx) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
podstawiając za wartości mamy 2(cos |
| cosx−sin |
| sinx)=2cos(x+ |
| ) używając wzoru |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
na kąt podwójny
pozostaje tylko przeksztalcic wykres cosinus.
mógłbyś pomóc też przy tym jeszcze?
sin3x+cos3x=
√2
wiem co prawda że są jakieś wzory na kąt potrójny ale ja jeszcze nic o tym nie wiem
8 sty 22:29
ZKS:
| | √2 | |
sin3x + cos3x = √2 / * |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
sin3xcos |
| + sin |
| cos3x = 1 ⇒ sinxcosy + sinycosx = sin(x + y) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 2 | |
x = |
| + k * |
| π ∧ k ∊ C. |
| | 12 | | 3 | |
8 sty 22:38