matematykaszkolna.pl
narysuj wykres funkcji( trygonometria) Mark Knopfler07: narysuj wykres funkcji f(x)=sin2x−|sinx|sinx i wyznacz miejsce zerowe funkcji jak się do tego zabrać? Średnio widzę mozliwośc rozpisania, a pewnie tak właśnie trzeba zrobić. pomocy.
8 sty 21:19
ZKS: Widzę że kolega z Dire Straits.
 sin2x − |sinx| 
f(x) =

sinx 
sinx ≠ 0 ⇒ x ≠ k * π ∧ k ∊ C Dla sinx > 0 ⇒ x ∊ (k * 2π ; π + k * 2π) mamy
 sin2x − sinx 
f(x) =

sinx 
dla sinx < 0 ⇒ x ∊ (π + k * 2π ; k * 2π) mamy
 sin2x + sinx 
f(x) =

sinx 
Dalej chyba sobie poradzisz. emotka
8 sty 21:31
Mark Knopfler07: tego wlasnie nie wiem powinno sie to rozpisac tj z funkcji homograficznej mozna to już robić tymi chmurkami? czyli np. sin2xsinx +1 w pierwszym przypadku tylko jak to teraz znowu narysować, bo o ile w przypadku zwykłych liczb nie byłoby problemu to tu mamy w mianowniku i liczniku dlaej funkcje sinus
8 sty 21:43
ZKS: Po co coś takiego wymyślać skoro założyliśmy że sinx ≠ 0 to możemy uprościć nasze wyrażenie. dla sinx > 0
sin2x − sinx 

= sinx − 1 jest wykres funkcji sinus przesunięty w dół o jedną
sinx 
jednostkę.
8 sty 21:50
Mark Knopfler07: tzn po prostu mozna to skrócić.... ale np. w takim przypadku f(x)= |sin2x|sin2x x(−2pi,2pi) gdy rozpiszemy to to mamy w pierwszym przypadku −sin2xsin2x a w drugim sin2xsin2x i mozna to w ten sam sposób uprościć? Bo wtedy otrzymamy po skróceniu −1 i 1 Chyba czegoś nie czaję...
8 sty 21:57
ZKS: Zapisuj przez duże U.
8 sty 21:59
Mark Knopfler07: spoko
 |sin2x| 
w takim razie mam

w przedzile tj wyzej
 sin2x 
jesli rozpisze to
 −sin2x 
mam

sin2x 
w pierwszym przypadku
 sin2x 
a w drugim

sin2x 
co po skróceniu da mi −1 i 1. Ale to chyba źle jest.
8 sty 22:11
ZKS: A czemu źle? Dla sin2x > 0 ⇒ x ∊ ? dostaniesz wykresy funkcji y = 1 dla sin2x < 0 ⇒ x ∊ ? dostaniesz wykres funkcji y = −1 Musisz jeszcze pamiętać że x ∊ (−2π ; 2π) i dla jakich x będziesz miał wykres y = 1 i y = 1.
8 sty 22:15
Mark Knopfler07: wydawało mi się zbyt prosto.... mógłbyś sprawdzić jeszcze moje rozwiązanie jednej rzeczy mam narysować f(x)=cosx−3sinx x∊r
 1 3 
czyli 2(

cosx−

sinx)
 2 2 
 π π π 
podstawiając za wartości mamy 2(cos

cosx−sin

sinx)=2cos(x+

) używając wzoru
 3 3 3 
na kąt podwójny pozostaje tylko przeksztalcic wykres cosinus. mógłbyś pomóc też przy tym jeszcze? sin3x+cos3x=2 wiem co prawda że są jakieś wzory na kąt potrójny ale ja jeszcze nic o tym nie wiem emotka
8 sty 22:29
ZKS:
 2 
sin3x + cos3x = 2 / *

2 
 π π 
sin3xcos

+ sin

cos3x = 1 ⇒ sinxcosy + sinycosx = sin(x + y)
 4 4 
 π 
sin(3x +

) = 1
 4 
 π π 
3x +

=

+ k * 2π
 4 2 
 π 
3x =