Wiadomo, że
Problematyczny: | | 3 − 4x | | 3 | |
Wiadomo, że |
| = |
| |
| | 2x2 −x | | 2 | |
| | 6−4x | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 2x2 −x +2 | |
Nie mam za bardzo pomysłu na zadanie, proszę o pomoc, podpowiedź!
Z góry dzięki!
8 sty 21:17
Andrzej: No to podpowiedź: zauważ, że licznik tego ułamka to suma liczników z "wiadomo, że", podobnie
mianownik to suma tamtych mianowników
8 sty 21:35
Problematyczny: Myślę, myślę i nie mogę wymyślić... Może jeszcze jedna mała podpowiedź?
8 sty 21:43
Andrzej: | | 3 | | 3k | |
jeśli ten lewy ułamek jest równy |
| , to można go zapisać jako |
| , gdzie k≠0 |
| | 2 | | 2k | |
8 sty 21:48
krystek: Z pierwszego równania wyznacz x z zał 2x(x−1)≠0 ⇒x≠0 i x≠1
Podstaw do drugiego wyrażenia
andrzej jak dodajemy ułamki.
8 sty 21:49
Andrzej: ja nikomu nie każę dodawać ułamków.
A zadanie polega na obliczeniu wartości wyrażenia bez wyznaczania x...
8 sty 21:50
krystek: 6−8x=6x2−3x
6x2+5x−6=0
8 sty 21:51
krystek: A kto mpowiedział,że bez obliczania x?
8 sty 21:52
Andrzej:
| | 3k+3 | |
oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 2k+2 | |
teraz już widzisz ?
8 sty 21:53
krystek: No ,nie widzę!
8 sty 21:57
8 sty 21:58
Problematyczny:
Wielkie dzięki!
8 sty 22:02
8 sty 22:02
krystek: Byłoby zbyt proste , lub z moim myśleniem dzisiaj jest źle!
8 sty 22:04
krystek: Jeżeli licznik zwiększysz o 3 ,a mianownik zwiększysz o 2 to ułamek nie zmienia WARTOŚCI?
8 sty 22:06
Andrzej: | | 3 | |
jeśli był równy |
| , to nie zmieni |
| | 2 | |
| | 9 | | 12 | | 15 | |
np.: |
| , po zmianie |
| , po kolejnej zmianie |
| , itd... |
| | 6 | | 8 | | 10 | |
8 sty 22:12
krystek: I co milczenie? Brak odpowiedzi?
8 sty 22:12
Kejti: Krystek..wyluzuj..
8 sty 22:12
krystek: To przepraszam , nie znana mi była taka własność!
8 sty 22:22