funkcja
eureka: Witam. Potrzebuję pomocy w:
1.Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=(3−x)(2x+1) w przedziale <−1,2>
2.Dana jest funkcja f(x)=2x2+bx+c. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresu tej funkcji z
osią OY, wiedząc, że miejscami zerowymi są liczby 1 oraz −3
8 sty 21:06
beti: 1. Funkcja ma ramiona skierowane w dół, więc na pewno nie bierzesz pod uwagę wierzchołka (bo
tam będzie wartość największa). Musisz zatem obliczyć wartości funkcji na końcach podanego
przedziału, czyli f(−1) i f(2) i wybrać z nich tę mniejsza.
8 sty 21:11
Kejti:
2.
powiedzmy, że to będzie punkt A..
f(x)=2x2+bx+c
korzystamy z miejsc zerowych i podstawiamy je do postaci iloczynowej:
f(x)=2(x+3)(x−1)
w miejscu przecięcia się funkcji z osią OY współrzędna 'x' jest równa zero, więc:
f(0)=2(0+3)(0−1)
f(0)=−6
A=(0;−6)
8 sty 21:11
beti: 2. Najpierw musisz znaleźć wartości współczynników b i c. Wykorzystujesz podane m. zer. i
zapisujesz postać iloczynową: f(x)=2(x−1)(x+3) −− wymnażasz i masz juź wzór f. kwadr.
Szukany punkt ma wsp. (0,y) −− czyli do wzoru funkcji podstawiasz 0 w miejsce x i obliczasz y.
Gotowe.
8 sty 21:16
Kejti: po co wymnażać?
8 sty 21:16