prawdopodobienstwo
Kasia: prawdopodobieństwo − początki
za mną pierwsza lekcja z prawdopodobienstwa i juz mam pewne problemy..
mam wypisac jedynie tą omege w takich przypadkach
a) rzut dwiema kostkami szesciennymi ( z oczkami odpowiednio od 1 do 6)
b) losowanie dwoch kul z urny, w ktorej sa 2 kule biale i 3 czerwone
c) losowanie ze zwracaniem czterech liter ze zbioru {A,B,C,D,E}
d) dwukrotnie rzucamy przestrzenna kostka
e) trzykrotnie rzucamy moenta
bardzo proszę o pomoc, bo niestety ten dzial w polaczeniu z kombinatoryka nie jest moją mocną
stroną i chcialabym zalapac jak sie zabierac za te wstepne zadanka z prawdopodobienstwa. Z
góry dziękuję za pomoc
8 sty 21:03
krystek: a ) dwiema kostkami
na pierwszym miejscu 1 z 6 cyfr i na drugim miejscu 1 z 6 cyfr
Razem 6*6=62
Zrób tabelke wyników
(1,1)(1,2)..........(1,6)
(2,1)(2,2)............(2,6)
(6,1)(6,2)..........(6,6)
I_________
8 sty 21:08
krystek: c)5*5 za pierwszym 1 litera z 5 i za drugim 1 z5 liter
8 sty 21:12
kylo1303: Liczenie Ω to po prostu stosowanie kombinatoryki.
a− ile masz mozliwosci przy rzuceniu 2oma kostkami
b− na ile sposobow mozna wybrac 2 kule z 5
c− na ile sposobow mozesz wylosowac 1sza, 2ga, 3cia i 4ta (potem mnozenie)
d− Nie wiem co to przestrzenna kostka xD mowa o zwyklej od 1−6 do gry?
e− ile mozliwosci masz w I rzucie, drugim i trzecim (tez mnozenie)
8 sty 21:13
krystek: c ) wzięte są dwie litery a miały być 4
stąd 5*5*5*5
8 sty 21:15
Kasia: w tym b, I omega I wychodzi 10, ale wypisujac omege to mi wychodza trzy przypadki (czerwone,
czerwone) , (biale, czerwone) , (biala, biala) to jak mam na to patrzec
8 sty 21:23
kylo1303: No ja ci odpowiem tak:
Przed soba masz 2 identyczne kapelusze. Ile masz sposobow wybrania kapelusza?
8 sty 21:25
kylo1303: Ogolnie wydaje mi sie ze masz zaleglosci z Kombinatoryki, co nie wrozy ci dobrze jesli chodzi o
prawdopodobienstwo
8 sty 21:27
Basiek: Jeśli kobieta ma do wyboru 2 identyczne kapelusze, znaczy, że ma miliony możliwości.
8 sty 21:28
krystek: No nie ! jak wyjmiesz dwie to to jeszcze zostaja i na różne sposoby te dwie możesz wyjąc
8 sty 21:29
kylo1303: Nie badz taka cwana

Staram sie tutaj wytlumaczyc lopatologicznie ze "czerwony + bialy" ≠
"czerwony + bialy" xD
8 sty 21:30
Kasia: Basiek, idealnie to ujęłaś!

popieram, haha
8 sty 21:31
8 sty 21:33
Kasia: ogolnie to robilam juz mase zadan z kominatoryki i juz mi sie wydawalo,ze rozumiem, ale widze,
że wracam do punktu wyjścia
8 sty 21:33
Basiek: Kasiu, głowa do góry. Gro osób, które znam, zrozumiały kombinatorykę przy okazji
prawdopodobieństwa właśnie

w tym ja. Będzie dobrze, grunt to ćwiczyć.
8 sty 21:38
Kasia: dziękuję za pocieszenie, oby Twoje słowa się sprawdziły

to nastawiając się optymistycznie, mam pytanie co do podpunktu c)
zeby wyznaczyc tą omege to musze wypisac po kolei
ABCD, BCDE, ACDE itd itd? i tak musze wypisac wszystkie mozliwosci? nie wystarczy zostawic to I
omega I = 5
4?

za dużo roboty z tym xDD
8 sty 21:41
Basiek: Wystarczy zapisać IΩI=5
4 
To wszystko.
8 sty 21:42
krystek: Do rana może wypisałabyś!
8 sty 21:42
Basiek: 625 możliwości, z czego co najmniej 100 byś zgubiła...
jak widzisz, nie bardzo masz inną możliwość
8 sty 21:44
Kasia: hahahaha, no to całe szczescie

czyli rozumiem,ze ta omege sie wypisuje tylko w przypadku gdy jest mało przypadkow (wiem, że
masło maślane, ale chyba wiecie o co mi chodzi), tak?

typu 4−10 możliwości?
8 sty 21:46
Jolanta: Wiem,że powinnam posiedziec i nad prawdopodobienstwem ale mnie odrzuca.Szkoda,że tego nie
usunęli z programu
8 sty 21:46
Kasia: o tak, szkoda! razem z kombinatoryką by mogli!

naprawdę bym się nie obraziła...
8 sty 21:47
Basiek: Kasiu Czasem trzeba wypisywać, omegę nie, ale potem moc zbioru A.... czasem to jest nawet
50 przypadków, ale zazwyczaj da się zapisać w jakimś skrócie...Ω z tego wszystkiego i tak
najprostsza

Ale będzie lepiej, obiecuję
8 sty 21:49
Kasia: o nie, nie

jak kiedyś nienawidziłam tej stereometrii, geometrii przestrzennej, tak teraz to
jest PIKUUUUś w porównaniu do tych dwóch działów
8 sty 21:52
kylo1303: Basiek ten twoj przyklad z misiami nie odpowida na postawione pytanie. Apropo tego
dlaczego jest 10 a nie 3 mozliwosci, to po prostu przyjmij ze kazda z bialych kul jest "rozna"
w rozpatrywaniu wynikow:
jesli pierwsza jest czerwona, a druga ma byc biala to mamy 3 mozliwosci wylosowania bialej (bo
sa 3 biale: B1 B2 B3):
C1: B1 B2 B3
C2 B1 B2 B3
C1 C2
B1 B2
B2 B3
B1 B3
Razem 10
8 sty 21:53
Basiek: Jeszcze jedno zasadnicze pytanie: podstawa, czy rozszerzenie?
8 sty 21:53
Basiek: Kylo, mój drogi, nie czytałam "zasadniczego pytania" po prostu zobrazowałam Ci, jak
powinny wyglądać Twoje przykłady, żeby trafiały do większości dziewczyn. ^^
8 sty 21:54
Kasia: Basiek, to pytanko było do mnie?

jeśli tak, to podstawa.
8 sty 22:24
Basiek: Do Ciebie...
To wiesz co, Ciebie w takim wypadku obowiązuje tylko reguła mnożenia, ew. drzewka, tak? Bez
kombinacji, permutacji, wariacji ? Nie przerabiacie czegoś takiego?
8 sty 22:26