Znajdź parametry a i b
Michał: Funkcja
są równej wartości dla każdej liczby rzeczywistej x∊R\{ −2, 5}.
Znajdź parametry a i b.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sprowadziłem na jeden ułamek
I nie wiem co dalej
8 sty 20:56
emte: ale nie sprowadziłeś przy dodawaniu w funkcji f do wspólnego mianownika
| | ax−5a+bx+2b | |
f(x)= |
| |
| | (x+2)(x−5) | |
8 sty 21:06
Michał: rzeczywiście, mój błąd
i co dalej w takim razie?
8 sty 21:18
krystek: g(x) rozłóż mianownik na czynniki
Wtedy liczniki musza być równe
(a+b)x+(2b−5a)=7x+21
a+b=7 2b−5a=21
8 sty 21:22
krystek: Należy dodać ,gdy mianowniki sa równe!
8 sty 21:23
Michał: I z tego układ równań tak?
Wynik a= −1 b=8
Super, dzięki za pomoc!
8 sty 21:36