Iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi q=U{3}{4}, a suma wyrazów...
>,<: | | 3 | |
Iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi q= |
| , a suma wyrazów parzystych wynosi |
| | 4 | |
12. Znajdź sumę wszystkich wyrazów.
8 sty 20:24
>,<: może mi ktoś to wytłumaczyć?
8 sty 21:18
>,<: może mi ktoś to wytłumaczyć?
8 sty 21:19
Jack:
zauważ, że ten ciąg wyrazów parzystych też tworzy ciąg geom. znajdź jego q, podstaw do wzoru na
sumę która jest równa 12. Policzysz a1 i będzie po sprawie.
8 sty 21:28
-:):
... czyżby

? −
8 sty 21:45
-:):
Napisz wzór na sumę wyrazów parzystych ( wystąpi a
2 i q=(3/4)
2)
Napisz wzór na sumę wyrazów nieparzystych (wystąpi a
1 i q=(3/4)
2)
Zauważ, że S
parz=S
niep*q . chyba wszystko jasne ...−

A Jack−owi życzymy powodzenia a policzeniu a
1
8 sty 22:03
Jack:
a niech będzie że policzę:
| | a2 | | a1q | | 12(1−q2) | |
S'= |
| = |
| =12 ⇒ a1q=12(1−q2) ⇔ a1= |
| ⇔ |
| | 1−q2 | | 1−q2 | | q | |
| | a1 | | 809 | | 80*4 | | 320 | |
Stąd S= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 14 | | 9 | | 9 | |
8 sty 22:15
-:): chyba ten wynik to kosmos −
8 sty 22:23
Jack:
pojechałeś mi po ambicji to masz kosmos
8 sty 22:28
beti: Jack, ale dla ciągu wyrazów parzystych iloraz to q2. Tak myślę.
8 sty 22:32
Jack:
dlatego w mianowniku S' dałem 1−q2
8 sty 22:33
Jack:
dobra, widzę błąch rachunkowy... (
34)
2=
916.
| | 7 | | 4 | |
czyli a1=12* |
| * |
| =7.
|
| | 16 | | 3 | |
| | 7 | |
Stąd S= |
| =28  |
| | 1/4 | |
8 sty 22:35
Jack:
ale to przez
−: ) : , bo chciał/a kosmos
8 sty 22:36
beti: Fakt, niedopatrzenie, a ten kosmos nie taki straszny
8 sty 22:41
Jack:
nie prowokuj bo jeszcze lepszy błąd rach. zrobię
8 sty 22:43
-:): teraz OK .. ale nie gniewaj sie ... to tylko zabawa −
8 sty 22:46
Jack:
spoko
8 sty 22:50
-:):
| | Sparz | |
Łatwiej i prościej z zależności |
| ... bez zbędnych rachunków −  |
| | Sniep | |
8 sty 22:51