wartość bezwzględna
Bartek: Pytanko mam.
Jak algebraicznie zbadać ilość rozwiązań funkcji y=|2 − |x −2|| w zależności od parametru m.
Czyli chodzi o równanie |2 − |x −2||=m. Geometrycznie to raczej łatwo...
Poza tym, chyba trzeba to jakoś tak rozłożyć najpierw:
1) 2 − |x − 2| 2) −(2 − |x −2|)
dla m≥0 dla m<0. Czy ja w ogóle dobrze kombinuję? Bo tu chodzi chyba o konkretne
przedziały m.
Tak czy siak, proszę o podpowiedź
8 sty 20:23
kylo1303: "Jak algebraicznie zbadać ilość rozwiązań funkcji y=|2 − |x −2|| w zależności od parametru m."
Jezeli to jest cale polecenie to jest bledne, bo parametr m nie wystepuje. Nie mozemy przyjac
ze chodzi im o f(x)=m .
Jesli bysmy ta niescislosc pomineli i probowali obliczyc cos takiego: |2 − |x −2||=m to m≥0,
inaczej nie bedzie rozwiazan (tzn dla m<0 x∊∅)
2−|x−2|=m v 2−|x−2|=−m
Doprowadzasz do ladneijszej postaci, potem znowu rozbijasz na 2 przypadki dla x≥2 itd.
8 sty 20:30
Bartek: Nadal coś tego nie czaję.
Ja to rozkładam o tak:
1)x≥2
4 − m = x , fajnie, tylko co z tego? Co mi to mówi?
2)x<2
tutaj wychodzi x=m ale też nie wiem co z tego?
Rozumiem, że mam to połączyć z założeniem, że m≥0. No tak, tylko że co mi to daje.Wiem, że dla
m≥0 otrzymuję prostą x=4−x, która jest prawdziwa dla x≥0. Fajnie, ale nadal nie wiem nic o
owej ilości rozwiązań.
8 sty 20:56
Bartek: sory, literówka...na dole miało być x=4−m,sory..
8 sty 20:57
krystek: Kylo zapisał:2−Ix−2I=m
i teraz Ix−2I=2−m i teraz 2−m>0 (wartośc bezwzglądna musi być liczba dodatnia i licz dalej
8 sty 20:59
Bartek: NIe wiem. Jakieś bzdury nie jasne mi wychodzą.
Robię to tak:
2 − |x−2| = m
|x−2| = 2−m 2−m>0 jasna rzecz
teraz dla x≥2
x−2 = 2 − m
i teraz nie wiem co mi to daje. Wiem, że dla x ≥0 oraz m<2 zachodzi x−2=2−m. Teoretycznie mogę
liczyć dalej, tylko co mi te wyniki mówią?
8 sty 21:11
Bartek: A

Sory, sory. Spojrzałem jeszcze raz na treść zadania. Wielkie sorki.To idzie o tak "Ustalmy
dla jakich wartości parametru równanie |2 − |x−2||= m ma dokładnie cztery rozwiązania.
Sory, po prostu zmęczony już dzisiaj jestem
8 sty 21:16
kylo1303: |2 − |x −2||=m m≥0
1.) 2 − |x −2|=m v 2.) 2 − |x −2|=−m
1.) |x−2|=2−m m≤2 (czyli m∊<0,2>)
A) x≥2 B) x<2
x=4−m x=m
I tak z drugim przypadkiem.
A polecenie sprawdziles dobrze, bo jak pisalem to co tutaj napisales jest bledne. Nigdy sie nie
spotkalme z zadaniem gdzie mialem policzyc ilosc rozwiazan w zaleznosci od parametru m gdzie
nie mialem parametru...
8 sty 21:17
Bartek: Tak czy siak, geometrycznie wiem.Algebraicznie nie wiem jak ugryźć.
8 sty 21:19
kylo1303: 
Ja pasuje, skoro nie potrafisz dobrze przepisac polecenia, a nawet go nie sprawdziles mimo tego
ze juz w pierwszym poscie ci napisalem ze jest cos zle, to niech ktos inny ci pomaga.
8 sty 21:19
ZKS:
Zauważamy na początku że dla m < 0 nie mamy pierwiastków.
|2 − |x − 2|| = m
−|x − 2| = m − 2 ∨ −|x − 2| = −m − 2
|x − 2| = 2 − m ∨ |x − 2| = m + 2
Dla m = 0 mamy 2 rozwiązania.
Dla m = 2 mamy 3 rozwiązania.
Dla 2 − m > 0 ∧ m > 0 ⇒ m ∊ (0 ; 2) mamy 4 rozwiązania.
Dla 2 − m < 0 ⇒ m ∊ (2 ; ∞) mamy 2 rozwiązania.
8 sty 21:20
Bartek: Sory kylo1303, głupio mi strasznie. Ciapa ze mnie.
8 sty 21:23
Bartek: ZKS, ja nie wiem. Ja dzisiaj jestem chyba jakiś dziwny.
Widzę twoje obliczenia i rozumiem bez obaw jak do nich doszedłeś, ale skąd wywnioskowałeś ilość
rozwiązań dla m=0 i m=2 oraz dla 2−m>0 i m>0 itd. ?
Autentycznie się czuję już dzisiaj jakby mi na warszawskich jerozolach mózg stanął, jak auto w
korku.
8 sty 21:34
Bartek: Dobra. Słuchajcie, głupio mi was dzisiaj już męczyć o takie (jak się domyślam) proste rzeczy.
Jutro na to spojrzę świeżym okiem, to pewnie się będę śmiał sam z siebie. Dzięki i jeszcze raz
sory
8 sty 21:40
ZKS:
Aby to równanie miało 4 pierwiastki to
|x − 2| = 2 − m (musi mieć 2 rozwiązania) |x − 2| = m + 2 (musi mieć 2 rozwiązania).
Czyli 2 − m > 0 ∧ m + 2 > 0 tylko że na początku napisałem że widać że dla m < 0 nie mamy
pierwiastków więc m + 2 > 0 zamieniam na m > 0.
Stąd dostajemy dwie nierówności 2 − m > 0 ∧ m > 0 ⇒ m ∊ (0 ; 2) i wychodzi nam że w tym
przedziale mamy 4 pierwiastki.
8 sty 21:42
Bartek: ZKS, dzięki za wytrwałość. Kylo1303, dzięki za ochrzan i wytrwałość. Dobranoc.
8 sty 21:50
kylo1303: A tam ochrzan, nie bierz tego do siebie. Po prostu ogolnie nie chcialo mi sie robic zadan, a w
szczegolnosci tych w ktorych nie wiem co mam liczyc xD Zly przeciez nie jestem, duzo mnie to
nie kosztowalo. Jutro siadziesz to wszystko stanie sie jasne (oby)
8 sty 22:21