trygonometria
zbk: wiedząc że tgα=−2 oblicz sin3α−3cos3α/5sinα−cosα
wiem że należy podzielić przez coś a potem po uproszczeniu ma wyjść jedynka prosze o pomoc
8 sty 20:16
Eta:
Można tak:
tgα= −2 ⇒ sinα= −2cosα to sin
2α= 4cos
2α
| | 1 | | 4 | |
z jedynki trygonom. sin2α+cos2α=1 ⇒ cos2α= |
| to sin2α= |
| |
| | 5 | | 5 | |
dzieląc licznik i mianownik wyrażenia przez sinα otrzymujemy:
| | | |
= |
| = ...........dokończ = 1 |
| | | |
8 sty 20:48
zbk: ogarne i sprobuje dokonczyc
8 sty 20:59
zbk: wszystko w porządku wielkie dzieki tak myslalem zeby dzielic na początku przez sinα ale byla
wskazowka ze cos ma sie uprościć i wtedy dojde do jedynki a ten twoj sposób bardzo fajny i
przede wszystkim prawidłowy
8 sty 21:06
Eta:
8 sty 21:14
zbk: tylko mi wyszlo 1/5 w liczniku 11/10 dziele przez 11/2 ale to juz mniej istotne
8 sty 21:14