matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz calke
xyz:
witam mam obliczc nastepujaca calke 2 2 ∫ dx ∫ (x
2
+2xy)dy 1 1 jak to zrobic?
8 sty 19:55
Grześ:
Tak wiec całkujemy na początku względem "y", czyli: 2 2 2 ∫ dx ∫ (x
2
+2xy)dy=∫ [x
2
y+xy
2
]
1
2
dx = 1 1 1 2 2 = ∫ (2x
2
+4x−x
2
−x) dx = ∫ (x
2
+3x) dx=.... 1 1 Dalej na pewno sam potrafisz rozwiązać
8 sty 20:10
xyz:
dzieki za pomoc
8 sty 20:45