Kombinatoryka
...: Proszę o wytlumaczenie i pomoc w niektórych zadaniach.

3) Rzucamy 4 razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie przynajmniej raz szóstka?
| | 671 | |
Licząc za pomocą drzewka P(A)= |
| |
| | 1296 | |
5) Niech A,B⊆Ω. Wiedząc, ze P(A'∪B')=0,7 oraz P(A'∩B')=0,1 oblicz P(B)+P(A).
P(A'∪B')=0,7=P(Ω)−P(A∩B) => P(A∩B)=0,3
P(A'∩B')=0,1=P(Ω)−P(A∪B) => P(A∪B)=0,9
0,9=P(A)+P(B)−0,3 P(A)+P(B)=1,2 (z tego co mi się wydaje to to powinno być <1?)
5
2) Niech A i B oznaczają zdarzenia zawarte w przestrzeni Ω. Zdarzenie A∪B jest zdarzeniem
| | 1 | | 2 | |
pewnym. P(A)= |
| P(B)= |
| . Oblicz P(A∩B). |
| | 2 | | 3 | |
1) Losujemy 4 cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,8} i tworzymy liczbe czterocyfrową. Na ile sposobów
można otrzymać liczbę nieparzystą. Wyszlo mi 5*6*7*3, dobrze?
8 sty 19:19
...: Patrzę pogrom zadań na forum
8 sty 19:30
...: Znajdę kogoś chętnego?
8 sty 19:39
Aga: 3)Tu "krzaka" bym nie polecała
A
' − wypadnie 0 szóstek( nie wypadnie szóstka)
IΩI=6
4
IA
'I=5
4
| | 54 | | 671 | |
P(A)=1−P{A')=1− |
| = |
| |
| | 64 | | 1296 | |
8 sty 19:40
...: Ważne, że wyszlo coś z krzaka
8 sty 19:41
Aga: 1)7*7*7*3 cyfry mogą się powtarzać.
8 sty 19:42
...: Polemizowlabym. Jakby nie mogy się powtarzać to moje rozwiązanie jest poprawne, tak?
8 sty 19:44
Aga: 5) na pewno źle , bo 0≤P(A)≤1
8 sty 19:44
Aga: 52)
P(A∪B)=1
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)
oblicz.
8 sty 19:47
Aga: A'∪B'=(A∩B)', jest to zdarzenie przeciwne do A∩B.
Podobnie rozpisz drugą część.
8 sty 19:53
...: Aaa takie buty. W życiu bym nie wpadl, że P(A∪B)=1
8 sty 19:53
...: P(A)+P(B)=0,4 ?
8 sty 20:02
...: Pomieszalem deczko chyba P(A)+P(B)=0,8
8 sty 20:07
Aga: Według mnie to żadna z tych odpowiedzi ,
Wydaje się że coś z danymi nie w porządku , bo wyszło mi jak Tobie w pierwszej wersji , co nie
może być.
Może ktoś jeszcze zerknie.
8 sty 20:14
...: Przekombinowalem coś za 2 i 3razem

Najprawdopodobniej jest bląd

ad 1) Jakby nie mogy się powtarzać to moje rozwiązanie jest poprawne, tak?
8 sty 20:19
Aga: 1)Jak cyfry nie powtarzają się.TAK.
8 sty 20:21
...: To dobrze. Dzięki za pomoc
8 sty 20:38