układ Cramera
Paula: rozwiąż układ metodą Cramera
czy podane wyniki sąpoprawne?
2x1+x3=−2
x2+x3=3 detA=−1
x1−x2+x3=2
detA1=−9 x1=9
detA2=−3 x2=3
detA3=12 x3=−12
8 sty 19:17
Krzysiek: wstaw do równań i sprawdź czy się zgadza...
8 sty 19:18
Paula: prosze o sprawdzenie

1
oblicz granicę funkcji
a)
lim 36−x
2
dąży do 6 x−6
=(x−6)*−(x+6): (x−6)=x+6=6
b)lim (3x
3−x
2+5x+1=3*3x
2−2x+5=x(9x−2+5:x)= plus nieskonczonosci
dąży do plus nieskonczonosci
2
oblicz pochodne
a)f(x)=(lnx)*(tgx)
f'(x)=1:x*tgx+lnx*1:cos
2x
8 sty 19:25
Paula: rozwiazalam to zadanie (uklad cramera) cale krok po kroku jak trzeba tylko nie wiem czy dobrze
dlatego napislam tylko wyniki zeby bylo szybciej.
8 sty 19:27
Krzysiek: jak widać wyniki się nie zgadzają..
1)
a) granica wynosi −12
b) nie wiem co tam jest
2)
a)dobrze
8 sty 19:29