Pole trapezu i promien
jok:

Oblicz wysokość oraz pole
k = 25/13
Dobrze?
Promien okregu opisanego na trapezie − prosze o pomoc
8 sty 18:42
8 sty 19:00
Jolanta: h wylicz z tw Pitagorasa
8 sty 19:01
Aga: Promień okręgu opisanego na trapezie jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie
8 sty 19:08
jok: Poprawiam rysunek
Podstawa ma 13, k to tylko odcinek podstawy
8 sty 19:10
Aga: | | 1 | |
h możesz wyliczyć ze wzoru na pole trójkąta P= |
| *5*12=30 |
| | 2 | |
13h=60
8 sty 19:17
Aga: Pole zapisałeś poprawnie.
8 sty 19:18
jok:
krotsza podstawa a
a= 13 − 2k
| | 60 | | 1 | |
P = 13+13−2k* |
| * |
| |
| | 13 | | 2 | |
| | 21 | |
51 |
| udało się  |
| | 169 | |
Dziekuje, przez ta rutyne zamiast dodawac juz mnoze

dzieki
8 sty 19:25