Proszę o pomoc prawdopodobieństwo
Polarsoon: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z góry bardzo dziękuję!
1. Niech A, B oznaczają zdarzenia zawarte w przestrzeni zdarzeń elementarnych OMEGA. Wiadomo,
że oraz P(A`) = 0,37 oraz P(B) = 0,32 i P(A – B) = 0,43. Oblicz P(AnB) i P(AuB).
2. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną, szescienną
kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A – „za drugim razem wypadła liczba oczek większa, niż za pierwszym razem”
b) B – „za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek i suma liczb oczek na obu kostkach
jest podzielna przez 4”.
Wyniki przedstaw w postaci ułamków nieskracalnych.
8 sty 18:36