ostrosłup
Malwinka: Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,jesli krawędź podstawy jest równa 8 cm a
kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 45 stopni?
8 sty 18:32
moijk: huj
8 sty 18:40
dero2005:

a = 8
α = 45
o
| | 2 | | a√3 | | 8 | |
H = |
| hp = |
| = |
| √3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
l = √H2 + (23hp)2 = √1283 = |
| √6
|
| | 3 | |
h
s =
√l2 − (a2)2 =
P
c = P
p + P
b =
8 sty 19:04
Malwinka: moijk chuj się piszę przez ch
8 sty 19:07
Malwinka: ale to miał być ostro. prawidłowy czworokątny
8 sty 19:07
Malwinka:
8 sty 19:10
Malwinka: 
?
8 sty 19:19
dero2005:
Rzeczywiście , nie doczytałem. Musisz poczekać
8 sty 19:23
dero2005:

a = 8 cm
α = 45
o
d = a
√2 = 8
√2 cm
l =
√H2 + (d2)2 =
√(4√2)2 + (4√2)2 =
√64 = 8 cm
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√82 − 42 =
√64 − 16 =
√48 = 4
√3 cm
P
p = a
2 = 8
2 = 64 cm
2
P
b = 2*a*h
s = 2*8*4
√3 = 64
√3 cm
2
P
c = P
p + P
b = 64(1+
√3) cm
2
| | Pp*H | | 64*4√3 | | 256 | |
V = |
| = |
| = |
| √3 cm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
8 sty 19:36