stożek.
e.: mam trójkąt prostokątny o bokach 3, 4,5. został obrócony w okół najdłuższego boku. mam
obliczyć objętość i pole powierzchni. wyniki są sprzeczne z moimi obliczeniami. V=144/5
a Pp=84/5.
nie wiem kompletnie.
25 mar 21:41
kamil: podpowiadam
25 mar 21:43
kamil: po obrocie trojkata otrzymasz dwa stozki o wspolnej podstawie. trojkat o tych bokach jest
prostokatny, wiec z tej wlasnosci obliczysz promien podstawy 0,5*3*4=0,5*5*r czyli
r=2,4.
wyskosc sotzka o tworzacej l=3 oznaczmy jajo x wiec druga wysokosc to h=5−x
objetosc calosci
V=1/3*π*r2x+1/3*π*r2(5−x) 1/3*π*r2*5 i gotowe
P=π*r*3+π*r*4
25 mar 21:52
kamil: poprawka V=1/3*π*r2x+1/3*π*r2(5−x)= 1/3*π*r2*5
25 mar 21:53
Ewa.: skąd się wzięło 0,5?
25 mar 22:03
Ewa.: dzięki wielkie.
25 mar 22:13
Ewa.: objętość mi coś źle wychodzi. podstawiam do wzoru i wychodzi mi 1/3*144/5.
25 mar 22:35