wyznaczanie sinusa z tangensa
shd: tg x = 12
sin x=? cos x=?
25 mar 21:39
shd: powinno być sinusa i cosinusa ale dobra
25 mar 21:39
Bogdan: Rozwiąż układ równań:
2. sin
2x + cos
2x = 1
25 mar 21:42
Mickej: cos=2sin cos=
√1−sin2
√1−sin2=2sin ()
2
1−sin
2=4sin
2
3sin
2−1=0
(
√3sin−1)(
√3sin+1)=0
25 mar 21:44
shd: dzieki
25 mar 21:47
jusiu: a ja bym proponował skorzystać ze wzorów na funkcje trygonometryczne dowolnego kąta...
x
2+y
2=r
2szybka i prosta metora, żadnych skomplikowanych obliczeń
25 mar 21:48
Eta:
jeżeli tgx=12 to ctgx = 1tgx to ctgx = 2
tgx = sinxcosx => sinxcosx = 12
to cosx = 2sinx to :
z jedynki tryg. sin2x +cos2x =1
po podstawieniu mamy:
sin2x =1 − cos2x sin2x= 1 − 4 sin2x
więc : 5sin2x = 1 => sin2x = 15
to
sinx = √55 v sin x = − √55
teraz wyliczamy cosx podstawiając do :
cosx = 2√55 v cosx= −2√55
25 mar 21:49
Eta: Mickej


! znajdź błąd w Twoich obliczeniach
25 mar 21:51
Bogdan:
Od tego miejsca jeszcze raz, bo jest błąd w obliczeniach:
cosx = 2sinx
wstawiamy do drugiego równania:
sin2x + 4sinx = 1 => 5sin2x − 1 = 0 => sin2x − 15 = 0
(sinx − √55) * (sinx + √55) = 0
sinx = √55 lub sinx = − √55
cosx = 2√55 lub cosx = − 2√55
25 mar 21:55
Bogdan:
Chochlik, ma być sin2x + 4sin2x = 1
25 mar 21:59
Bogdan: Propozycja jusiu jest dobra i prostsza, trzeba jednak pamiętać, że jeśli tgα =
12to trzeba wziąć pod uwagę 2 przypadki:
(y = 1 i x = 2) lub (y = −1 i x = −2)
25 mar 22:04