Kąt przechylenia
ops: Szklankę w kształcie walca o promieniu 1 i wysokości 4 napełniono wodą.Następnie tę szklankę
przechylono tak że wylało się z niej 1/4 jej zawartości. Pod jakim katem przechylono szklankę?
8 sty 17:26
dero2005:

r = 1
h = 4
4*πr
2*x = πr
2*h
α = 45
o
8 sty 17:53
ops: Mógłbyś tylko powiedziec jeszcze czym dla Ciebie jest x?
8 sty 18:05
dero2005:
x jest częścią wysokości szklanki, z której wylała się woda
8 sty 18:08
ops: aaa tak

mogłem poznac trójkat po niebieskiej lini

dzięki wielkie
8 sty 18:11