matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji złożonej.
Nemo:
Witam. Jak rozwiązać taką pochodną:
1−cosx
y=ln
1+cosx
2
Wykładowca podał wynik y'=
sinx
Znam wzór, ale i tak nie wiem jak to się robi, może ktoś pokazać krok po kroku?
8 sty 17:20
ZKS:
1 + cosx
sinx(1 + cosx) + sinx(1 − cosx)
*
=
1 − cosx
(1 + cosx)
2
1
2sinx
2sinx
2sinx
2
=
*
=
=
=
1 − cosx
1 + cosx
1 − cos
2
x
sin
2
x
sinx
8 sty 17:35