Jest ktoś w stanie pomóc? f(x)= (|k|−4)x 4 Wyznacz parametr k tak aby:
luku: f(x)= (|k|−4)x+4 Wyznacz parametr k tak aby:
a) funkcja była malejąca.
b) Miejsce zerowe= −3.
c) Wykres przechodził przez punkt o współrzędnych (−2,−10).
W zasadzie to pierwszy podpunkty zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze:
a) |k|<4 a w podpunkcie
b) zatrzymałem się na tym: 0=(|k|−4)−3+k 0=12−|3k|+k i dalej nie wiem co z tym zrobić
a w podpunkcie c) to nie wiem co zrobić kompletnie
25 mar 21:26
Mickej: pomagam
25 mar 21:36
25 mar 21:37
25 mar 21:39
Mickej: a) jesli funkcja malejąca to wspólczynnik kierunkowy a<0 czyli
|k|−4<0 i rozwiązujesz
b)skoro miejsce zerowe to −3 to
0=(|k|−4)(−3)+4 i rozwiązujesz
c)
−10=(|k|−4)(−2)+4
b)0=12−|3k|+k
|3k|=k+12
3k=k+12 lub 3k=−k−12 z definicji
25 mar 21:40
Mickej: :( nie zauważyłem
25 mar 21:40
Wojtek: a)
a mniejsze od 0 − f malejaca
|k|−4<0
|k|<4
k e(−4,4)
b)
Podstawiasz pod wzor funkcji punkt (−3,0)
0=(|k|−4)−3+4
0=−3|k|+16
3|k|=16
|k|=16/3
k=16/3 v −16/3
c)
Podstawiasz wspolrzedne punktu (−2, −10)
−10=−2|k|+8+4
22=2k
k=11 v k=−11
Powodzenia
25 mar 21:43
luku: Dzięki wielki wszystkim
25 mar 22:02