Całka
MM: ∫(80sin20x)2
pomożecie?
początek chyba wiem: 802∫(sin2 20x) = 802 ∫ (1/2 (1−cos2t) gdzie t =20t ( z
równości cos2x=1 − 2sin2x) dobrze myślę?
8 sty 16:47
ZKS:
20x = t
| | −sintcost | | 1 | |
320 ∫ sin2tdt = 320 * ( |
| + |
| ∫ 1 dt ) = −160sintcost + 160t |
| | 2 | | 2 | |
8 sty 16:59
MM: ∫sin
2(20x) dx=
{ cos2x=1−2sin
2 x
sin
2 x= 1/2 (1−cos2x) }
= ∫1/2 (1−cos2(20x)) dx =1/2 ( ∫dx −∫cos2(20x) dx )
{t=20x
dx=dt/20}
weźmy samą drugą część...
−∫cos2(20x) dx =−1/20 ∫cos2t dt = −1/20 [ 1/2 sint] = −1/20[1/2 sin 2(20x)]
i teraz nie jestem pewna.. = −1/20[1/2 sin 40x)]
8 sty 17:15