matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
umie ktos rozwiązać te tożsamosci
przemik13:
1
(cosx+tgxsinx)ctgx=
sinx
8 sty 16:35
emte:
sinx
rozpisz tgx=
, potem tak samo ctgx i wymnóż, pamiętając o skracaniu, pojawi się
cosx
jeszcze jedynka trygonometryczna
8 sty 16:41
Eta:
tgx*ctgx=1
cosx
ctgx=
sinx
założenia sinx≠0 i cosx≠0
cosx
cos
2
x
L= cosx*ctgx+tgx*ctgx*sinx= cosx*
+ 1* sinx=
+sinx =
sinx
sinx
cos
2
x+sin
2
x
=
= .........
sinx
L=P
8 sty 16:41