ekstrema lok i monotonicznosc
Kuba: podaj ekstrema lokalne i monotoniczność
f(x)=(x−2)ex2
8 sty 16:32
Łukasz: policz pierwszą pochodną
8 sty 16:35
Kuba: f'(x)=ex2 + (x−2)e2x ?
8 sty 22:58
Kuba: f'(x)=xx2 + (x−2)2xe2x albo tak?
8 sty 23:03
Łukasz: według mnie:
(ex)2(2x2−4x+1)
8 sty 23:05
Kuba: mógłbyś to jakoś rozpisać? Będę bardzo wdzięczny
8 sty 23:13
Andrzej: najpierw (ex2)' = 2xex2
teraz f'(x) = ex2+(x−2)2xex2 = ex2(2x2−4x+1)
8 sty 23:38
Kuba: okej

doszedłem do tego po długim czasie ale doszedłem

co z tym teraz dalej?
9 sty 21:38