pierwiastki... oblicz i zapisz wynik w najprostszej postaci...
mleko: (
√3)
8=

?
(2
√3)
5=

?
−4
√72 + 8
√2=

?
5{2} + 3
3√2 − 6
√2=

?
√8 +
√128=

?
Proszę o dokładne rozpisanie tych przykładów...
8 sty 16:25
415: 34
25 * 33
2*6√2 + 8 √2 = 20 √2
8 sty 16:29
mleko: czy 1 przykład będzie tak wyglądał? − {p3}
8 = ((
√3)
4)
4 = (3)
4 = 81
8 sty 16:57
mleko: (√3)8 sory
8 sty 16:59
emte: nie, (√3)8=((√3)2)4=34=81
8 sty 17:01
mleko: a dlaczego ((
√3)
2)
4 = 3
4 
nie rozumiem tego...
8 sty 17:02
emte: twierdzenie o potęgowaniu potęgi
(an)m=an*m
8 sty 17:04
mleko: aaaa już kapuję.. a w tym (2√3)5= jak można to zrobić podobnie jak w tym 1−szym przykladzie?
8 sty 17:11
mleko: do potęgi 5
8 sty 17:11
emte: nie za bardzo, bo 5 jest nieparzysta
25*(√3)5=25*(√5)4*√5=25*52*√5
tu dwa twierdzenia
(a*b)n=an*bn
an+m=an*am
8 sty 17:19
mleko: więc 32*25*
√5 = 800*
√5 
tak?
8 sty 17:26