kinematyka
Malwina: Z przystani Mietkowo znajdującej się nad płynącą z prędkością v1=2 m/s rzeką wypływa w dół
rzeki stateczek z prędkościżą v2=4 m/s względem wody. Z przystani Natkowo znajdującej się w
dole rzeki w odległości s0=2km od Mietkowa, wypływa motorówka w kierunku Mietkowa z prędkością
v3=12 m/s. Jak daleko od Mietkowa stateczek spotka się z łodzią?
Wiem, że prędkość stateczku to 6 m/s, a motorówki to 10m/s, w tym samym czasie t pokonują dwie
różne drogi s1 i s2 (będace jakimis częściami s0), więc t=s1vS i t=s2vM. Skąd wziąć
tę drogę?
8 sty 16:22