Oblicz granicę ciągu
Asia: Help



Oblicz granicę ciągu:
1+2+3+....+n
a
n= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3*n
2
25 mar 21:21
Mickej: ja chce ja chce
25 mar 21:22
Mickej: licznik to ciąg arytmetyczny gdzie a
1=1 a
n=n
| | n2+n | |
Sn= |
| zapisujemy teraz ciąg w prostszej postaci  |
| | 2 | |
| | | |
an= |
| skracamy n2 i mamy |
| | 3n2 | |
25 mar 21:30
Asia: Dziękuje ślicznie
25 mar 21:31
Mickej: stawiasz kolacje i jesteśmy kwita
25 mar 21:33
:/: Jak ktoś mógły mi jeszcze powiedzieć dlaczego w 3 linijce od dołu znika to (1/n) była
bym bardzo wdzięczna
26 mar 01:11
Basia: Nie znika. Mickej się pomylił.
| | 12 + 1n | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| = |
| + |
| → |
| + 0 = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3n | | 6 | | 6 | |
26 mar 12:34
Basia: Albo inaczej:
| | 12 + 1n | | 12 + 0 | | 12 | | 1 | |
an = |
| → |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | |
26 mar 12:41