prosze o pomoc ;)
dawid: wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla których rozwiązanie równania 2x+3k=4k
2 −1 jest
liczba
ujemną wiekszą od −
12 ...proszę o pomoc
8 sty 16:15
dawid: doszedłem do x= 4k2 −3k−12>−12 i x= 4k2 −3k−12<0 i teraz mam równanie ale
coś mi źle wychodzi prosze o pomoc
8 sty 16:19
ZKS:
| | 1 | | 4k2 − 3k − 1 | |
− |
| < |
| < 0 |
| | 2 | | 2 | |
−1 < 4k
2 − 3k − 1 < 0
Rozwiąż tą nierówność.
8 sty 16:20
dawid: tak samo mam

tylko pewnie gdzieś byka strzeliłem w obliczeniach

ide spr
dzieki za potwierdzenie
8 sty 16:23
ZKS:
4k
2 − 3k − 1 > −1
| | 3 | | 3 | |
4k2 − 3k > 0 ⇒ 4k(k − |
| ) > 0 ⇒ k ∊ (−∞ ; 0) ∪ ( |
| ; ∞) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
4k2 − 3k − 1 < 0 ⇒ 4(k − 1)(k + |
| ) < 0 ⇒ k ∊ (− |
| ; 1) |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
k ∊ (−∞ ; 0) ∪ ( |
| ; ∞) ∧ k ∊ (− |
| ; 1) ⇒ k ∊ ( |
| ; 1) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
8 sty 16:23
ZKS:
| | 1 | | 3 | |
Zjadłem jeszcze tą część k ∊ (− |
| ; 0) ∪ ( |
| ; 1) |
| | 4 | | 4 | |
8 sty 16:25
dawid: dzieki
8 sty 16:35
dawid: a tam nie powino być 0 zamiast 1
8 sty 16:44
ZKS:
Gdzie?
8 sty 16:44
dawid: k∊(
34 ; 0)
8 sty 16:45
ZKS:
A taki przedział istnieje w ogóle?
8 sty 17:02
dawid: a no tak
8 sty 17:10
dawid: sorry że ci du*** zawracałem nie potrzebnie
8 sty 17:10
ZKS:
8 sty 17:15
n: ZKS moze mi tez bys pomogl?;>
8 sty 17:16