e
LMMP: W pewnym małżeństwie dochody męża są o 80 % wyższe od dochodów żony.
jaki procent dochodów w tym malzenstwie stanowią dochody zony?
pomoże mi ktoś ułożyć właściwą proporcję? proszę
8 sty 16:06
8 sty 16:13
LMMP: dzięki. a da się to rozpisać na takie normalne proporcje tzn:
...... − ...%
...... − x %
−−−−−−−−−−−−−
x =
?
8 sty 16:16
Eta:
2,8x −−− 100%
x −−− y%
| | x*100% | |
y%= |
| =..... ( to samo wychodzi  |
| | 2,8x | |
8 sty 16:22
LMMP: aha. dzięki. a jak mam takie zadanko : na początku roku szkolnego do klasy humanistycznej
uczeszczalo 20 dziewczyn i 12 chlopców.
o ile liczba dziewczat byla w tej klasie byla wieksza od liczby chlopcow ?
to jak mam ułożyć proporcję? bo mi nie wychodzi ten wynik co ma wyjsc
8 sty 16:25
Eta:
Może jest tak: "o ile procent liczba dziewcząt ......."
bo , jeżeli o ile liczba dziewcząt ...... : to 20−12= 8
8 sty 16:29
LMMP: o ile %. zapomniało mi się dopisac
8 sty 16:31
324: 12−−−−100%
8−−−−−−x%
8 sty 16:31
324: albo
12−−−−−−−−−−−−−100%
20−−−−−−−−−−−−−−−x%
i od tego co wyjdzie odjąć 100%
8 sty 16:33
8 sty 16:34
Eta:
| 20−12 | | 8 | |
| *100%= |
| *100%=..... |
| 12 | | 12 | |
8 sty 16:35
LMMP: dzięki. a jak mam obliczyc o ile procent liczba chlopców w tej klasie byla mniejsza od liczby
dziewczyn to proporcja bedzie wyglądała tak? :
8 sty 16:40
8 sty 16:42
LMMP: :( a dlaczego tak?
8 sty 16:43
324: zawsze w mianowniku masz to do czego porównujesz czyli w tym przypadku ze słów "jest mniejsza
od liczby dziewczyn" czyli do dziewczyn których jest 20
8 sty 16:47
324: albo proporcja
20−−−−−100%
8−−−−−−−x%
8 sty 16:48
LMMP: aha ok. dzięki ślicznie za pomoc bo nie za bardzo mi idą te procenty

biorę się za kolejne
zadania zeby wkońcu zrozumieć ale pewnie znowu wyląduje tu
8 sty 16:53
LMMP: mam problem jeszcze z tym:
przed miesiącem za jedna akcje firmy A trzeba bylo zaplacic 110 zl. w ciągu miesiaca cena akcji
tej firmy spadla o 68 %.
Cena firmy B jest teraz o 60 % wyższa od ceny firmy A . oblicz cenę akcji firmy B.
8 sty 17:06