Trygonometria
grzegorz: Jak udowodnić, że cos4x=sinx?
wiem, jak rozłożyć cos4x ale dalej nie wiem

cos4x=cos(2x+2x)= cos2xcos2x−sin2xcos2x=cos
22x−sin
22x
tak samo nie wiem co dalej zrobić z sin4x=cosx?
sin4x=2sin2x*cos2x ?
Pomóżcie
8 sty 16:05
Artur: musisz miec ten rozklad tych zadan masz cos takiego tam wszystko powinno pisac wzory itd na
neta se wejdz i obacz
8 sty 16:07
grzegorz: no szukałem i nie mogę znaleźć próbowałem to przekształcać i wracam do punktu wyjścia

pomoże
ktoś ?
8 sty 16:10
ZKS:
| | π | | π | |
cos(4 * |
| ) = sin( |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Więc według Ciebie to prawda? Masz rozwiązać równanie czy udowodnić to?
8 sty 16:12
grzegorz: mam to udowodnić... no z tego wychodzi, że nie
8 sty 16:17
ZKS:
To widzisz że jest nie prawdą. Może masz rozwiązać równanie takie?
8 sty 16:26